Spousta lidí se v dnešní době tukům vyhýbá. Důvody tohoto rozhodnutí jsou však mnohdy velmi neracionální. Zdravé tuky ve svém jídelníčku potřebujeme stejně tak moc, jako každou jinou základní živinu. Nezapomínejte je tedy doplňovat z kvalitních zdrojů. Velmi dobrým zdrojem kvalitních nenasycených mastných kyselin jsou například makadamové ořechy https://www.nakliceno.cz/makadamove-orechy/. Pokud je zařadíte do svého pravidelného vyváženého jídelníčku, budete mít postaráno o příjem kvalitních mastných kyselin, vitamínů a mnoha minerálních prvků.
Bohaté na vitamíny a minerální prvky
Makadamové ořechy jsou také velmi dobrým zdrojem všech možných mikro živin. Věděli jste například, že makadamy obsahují velké množství vitamínu A? Nemluvě o obsahu bílkovin, riboflavinu, antioxidantů, niacinu, folátů, ale také minerálních prvků, jako je fosfor, vápník, hořčík nebo třeba zinek. Makadamy tedy pokryjí široké spektrum nejrůznějších výživných látek, které naše tělo potřebuje.
ü Podpora kardiovaskulárního systému – díky absenci špatného cholesterolu pomáhají vyvážit hladinu LDL, díky čemuž předchází mnoha kardiovaskulárním onemocněním
ü Antioxidační schopnosti – díky vysokému množství antioxidantů bude docházet k vychytávání volných radikálů
ü Velké množství vlákniny – vysoký obsah vlákniny vám zajistí lepší trávení
Jak je v kuchyni využívat?
Pokud jste do teď příliš mnoho oříšků nejedli, nebo nemáte přímou zkušenost s tímto australským druhem, tak možná sami pořádně nevíte, jak je vlastně ve své kuchyni využít. Asi nejčastěji je lidé konzumují jen tak, v rámci obložených talířů, třeba při oslavách či sledování televize. Mnohdy se s nimi setkáte i v rámci zdravých a vyvážených svačinek, kde představují zásadní zdroj tuků. Někteří se s nimi dokonce naučili pracovat při pečení, tudíž dodávají díky nim svým výtvorům mnohem zajímavější podobu. Nebojte https://archiv.ihned.cz/c1-65766190-nebojte-se-marxe se však makadamy použít třeba i do salátů.